20111015 DSC4061

Agátový med predstavuje druhú hlavnú znášku v našej oblasti. Vytáča sa krátko po ukončení vytáčania medu repkového. Čistý agátový med je číry, svetlej farby. Môže však mať rôzne odtiene v závislosti od toho, na aké iné kvety včely popri znáške z Agátu ešte lietajú. Má lahodnú sladkú chuť bez výraznejšej arómy, preto je vhodný najmä na osladenie čaju alebo kávy. Nemení tak ich chuť ako ostatné druhy medov. Čistý agátový med nekryštalizuje (resp. len veľmi pomaly). V prípade že sa v ňom nachádzajú aj prímesy medov z iných rastlín, môžu tieto po čase spustiť kryštalizovanie. Nie je to žiadnou vadou a po zohriati v max. 40°C teplote med opäť úplne stekutie.

Na Slovensku je veľmi cenený a pokiaľ nie je vhodný rok (zamrznú kvety Agátu alebo je daždivo počas jeho kvitnutia), môže ho byť nedostatok.